Adolescents & Young Adults (AYA) Zorg : Integrale zorg voor een bijzondere doelgroep Voorbeeld van innovatieve zorgverbetering

Adolescents & Young Adults (AYA) Zorg : Integrale zorg voor een bijzondere doelgroep: Voorbeeld van innovatieve zorgverbetering
Suzanne Kaal
Internist-oncoloog AYA Platform Radboudumc

Adolescents & Young Adults (AYA) in de leeftijd tussen de 18-35 jaar voor het eerst gediagnosticeerd met kanker, vielen tot voor kort tussen de wal en het schip in Nederland. Te oud voor de kinderoncologie en met de leeftijdsspecifieke vragen konden zij ook niet terecht op de volwassen oncologie afdelingen.

In nauwe samenwerking met hen en zorgprofessionals is op het AYA Platform Radboudumc vanaf 2009 leeftijdsspecifieke AYA zorg ontwikkeld. Deze zorg kenmerkt zich door het integrale karaker, de multidisciplinaire aanpak en de anticiperende, op de AYA gerichte houding van de professionals.

Onderdelen van de AYA zorg zijn de ziekenhuisbrede AYA poli (thans in het Radboudumc en het UMCU), de AYA lounge (in het Radboudumc, LUMC en UMCG) en de nationale AYA4 online community.

Vanaf 2013 is op initiatief van het AYA Platform Radboudumc een Nationaal AYA Platform ontstaan. Dit is een inspirerend kennisnetwerk waarop AYA’s en zorgprofessionals uit de 8 UMCs en een aantal algemene ziekenhuizen evenwaardig alle kennis en kunde inzetten en samen werken aan de beste leeftijdspecifieke zorg, de coördinatie van wetenschappelijk onderzoek naar ‘kanker op de AYA leeftijd’ en onderwijs gericht op overdracht van de AYA problematiek, ontwikkelen. Het streven is ondermeer om in de komende periode toe te groeien naar 6 AYA poli’s en meerdere AYA lounges in de ziekenhuizen, over heel Nederland verspreid. Vanaf 2014 is er jaarlijks een nationaal congres voor AYA’s en professionals, SPACE 4 AYA, waarin het delen en actualiseren van AYA zorg, AYA research en AYA onderwijs, centraal staat.
In de LMSO lezing zal Suzanne Kaal, internist-oncoloog AYA Platform Radboudumc, Nijmegen, samen met een AYA ingaan op de ontstaanswijze van het AYA Platform en waarom de leeftijdsspecifieke integrale AYA zorg een voorbeeld is van innovatieve zorgverbetering en samenwerking tussen de verschillende specialismen en disciplines.