KGB loopjes, op innovatieve wijze onderzoek doen

KGB loopjes, op innovatieve wijze onderzoek doen
Prof. dr. B. Bloem
Neuroloog en directeur ParC, Radboudumc

Ooit gemerkt dat Poetin een beetje loopt alsof hij Parkinson heeft? Niet? Prof. Dr. Bas Bloem, consultant neurologist van het Radboudumc wel. Als oprichter van het patiëntenplatform ‘Parkinsonnet’ en professor op de afdeling Neurologie van het Radboudumc is hij specialist op het gebied van looppatronen en bewegingsstoornissen en heeft hij de oorzaak van dit aparte looppatroon getracht te onderzoeken samen met enkele collega’s van over de wereld. Maar hoe doe je onderzoek naar een looppatroon zonder de betreffende persoon in levende lijve te hoeven zien? Daarvoor bedachten zij dit onderzoek uit te voeren middels het bekijken van persberichten van de Russische president op YouTube. Dit innovatieve onderzoek is een duidelijk voorbeeld waarbij door een medisch blik je perspectief veranderd wordt. Ook de wijze van onderzoek is een perspectief verandering binnen de medische wetenschap. Prof. dr. Bas Bloem komt daarom dit onderzoek toelichten bij de afsluitende lezing van het LMSO congres 2016.

Prof. Dr. Bas Bloem is naast Neuroloog in het Radboudumc ook medisch directeur van the Parkinson Centre Nijmegen (ParC). Verder is hij momenteel Past-President van ‘the International Society for Gait and Postural Research’, en zit in de editorial board van meerdere nationale en international medical journals. In 2011 is hij zelfs benoemd tot nationale medische held door het ministerie van volksgezondheid en in 2012 was hij ‘inwoner van het jaar’ van de stad Nijmegen.
Zijn twee belangrijkste interessegebieden zijn cerebrale compensatie mechanisme op het gebied van loop- en balansstoornissen en gezondheidszorg innovatie. Hiermee hoopt hij een wetenschappelijk ‘patient-centred’ samenwerking in de zorg te creëren.