Workshopronde B

B1 We invite you to change perspective, take a seat on the Board of Examiners…
Ronald Goorden

In deze workshop neemt u plaats aan de “tafel” van de Examencommissie Geneeskunde en krijgt u een kijkje in de keuken. Ik laat u zien op welke wijze de commissie haar vergaderingen organiseert, en tevens bespreken we een aantal (uiteraard geanonimiseerde) casussen uit de praktijk om te kijken wat uw oordeel is. Daarna bespreken we de casussen na en krijgt u uiteraard te horen wat er uiteindelijk besloten is. Om een tipje van de sluier op te lichten hieronder vast een kijkje op de agenda:
01-Opening en mededelingen
02-Vaststellen agenda en notulen afgelopen vergadering
03-Bijzondere verzoeken

  1. Casus professioneel gedrag, co-assistent misdraagt zich in verloskamer
  2. Casus fraude, student tekent werkgroep af voor afwezige student
  3. Aanvraag vierde toetsmogelijkheid Water- en Zouthuishouding 2 (5O204)
  4. Onvoldoende voor Praktisch Klinisch Onderwijs 1 (5PKO1)
  5. Onvoldoende voor Senior coschap (EPSEN)

04-Vaststellen examen uitslagen

  1. Propedeuse
  2. Bachelor
  3. Arts (=Master)

05-WVTTK
06-Rondvraag
07-Sluiting

B2 Integrale zorg voor een bijzondere doelgroep, voorbeeld van innovatieve zorgverbetering
Rosemarie Jansen

In de LMSO workshop zal Rosemarie Jansen, verpleegkundig specialist AYA, AYA Platform Radboudumc en Lid bestuur Nationaal AYA Platform, samen met een AYA ingaan op verschillende aspecten van leeftijdsspecifieke zorg en op welke wijze de AYA kan dealen met het bericht ‘je hebt kanker’.

B3 The Geriatric Experience:
Ervaar hoe je over 50 jaar functioneert en leer geriatrie van binnenuit.

Als student geneeskunde zul je je boterham en je beleg verdienen met geneeskunde voor oudere patiënten. Deze workshop zal je helpen daar in korte tijd meer begrip voor  te krijgen.
In de workshop zullen een aantal studenten door een innovatief ‘verouderingspak’ ineens zo’n 50 jaar ouder zijn. Zij zullen voelen hoe het is om te wandelen als oudere en door een aantal fysieke beperkingen gevaar te lopen omver te vallen. De andere studenten zullen als aanstaand arts het looppatroon beoordelen van de ‘ouderejaars’studenten. Zij zullen zo ervaren waarom het noodzakelijk is een generalistisch onderzoek te verrichten bij oudere mensen met een valneiging. Al met al zullen deze ervaringen bijdragen aan meer kennis, en een nog beter doorleefde attitude ten opzichte van geneeskunde met kwetsbare oudere patiënten. Een niet te missen ervaring dus, als student op weg naar een nog betere arts voor je oudere –boterham en beleg-patiënt. Het zal naar meer gaan smaken!

B4 Invloed, kracht en macht: Studenteninspraak of Game of Thrones?
Ron Hameleers

De eenvoudigste manier van studenteninspraak bestaat uit akkoord gaan met alle voorstellen die aan de medezeggenschapsorganen worden gedaan. Maar dit is niet altijd de beste manier. Verschillen van inzicht en stevige discussies zijn nodig om te komen tot het beste besluit voor de studenten die jij vertegenwoordigt. Maar hoe pak je dat constructief aan?
In deze workshop gaan we analyseren welke bronnen van invloed, kracht en macht zoal bestaan. Ook gaan we identificeren hoe je je eigen invloed, kracht en macht kunt vergroten waardoor je een stevigere gesprekspartner wordt. We maken hierbij gebruik van voorbeelden uit de praktijk en uit films (The Godfather), series (Game of Thrones) en andere populaire media.
Ron Hameleers heeft als specialist ouderengeneeskunde diverse functies als manager en directeur vervuld, hij werkt in het Radboudumc als docent, coach en manager. Daarnaast is hij de oprichter van www.wiehelptdedokter.nl.

B5 Leugens en misleiding, een andere blik op statistiek
RAMS

“Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistiek.” Een uitspraak van Mark Twain. Liegen medici en onderzoekers zichzelf voor met hun statistiek of laten we onszelf voorliegen door onze collega’s? Zijn we ons er überhaupt van bewust wanneer we misleid worden?
Evidence based practice wordt vaak gepropageerd binnen de geneeskunde. Evidence based practice zou echter niet bestaan zonder statistische bewijzen. Wij als medici zouden dan uiterst bekwaam moeten zijn in statistiek. Niets lijkt minder waar. De p-waarde was lange tijd een rots in de branding voor iedere medicus, maar ook dat lijkt achterhaald. Is evidence based practice dan wel echt evidence based? Of is het intuition based?
Al kan statistiek makkelijk lijken (elke p < 0,05 is significant), het is allesbehalve makkelijk. Een medicus is geen expert op het gebied van de statistiek en zal het meestal ook niet worden, anders zouden medici statistici heten. Maar omdat we allemaal dagelijks statistiek gebruiken voelt het erg vertrouwd en gaan we vaak op onze intuïtie af. We zijn dus onbewust onbekwaam.
In deze workshop willen wij u wapenen tegen onze foutieve intuïties, opdat u leugens die als statische waarheid verkocht worden makkelijker zult doorzien.

B6 CAO voor dummies
Rob Koster, onderhandelaar LAD

Wat zijn verantwoorde arbeidstijden? Hoe kun je gezond roosteren? En hoe zit het met je salarisperspectief? Daarover buigen de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en FBZ (Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg) zich dagelijks. De LAD behartigt de belangen van zo’n 28.000 (aankomende) artsen en FBZ vertegenwoordigt zo’n 33.000 zorgprofessionals, waaronder diëtisten, fysiotherapeuten en psychologen. Namens al die artsen en zorgprofessionals onderhandelen de LAD en FBZ met andere werknemers- en werkgeversorganisaties over goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.
Hoe gaat dat in z’n werk, wat is eigenlijk het belang van een cao en wat heb je er als student aan? Tijdens deze workshop vertelt Rob Koster wat er komt kijken bij cao-onderhandelingen en wat belangrijke speerpunten zijn. Daarnaast gaat hij in op het belang van medezeggenschap.

B7 Consultant in de zorg
Gupta

Gupta Strategists is een strategisch adviesbureau dat zich volledig richt op de gezondheidszorg. De inhoud staat op de eerste plaats bij alles wat we doen. Dit zien onze klanten terug in creatieve oplossingen, gefundeerd door stevige analyses. Ons team bestaat uit een mix van talentvolle starters en ervaren consultants.
Onze klanten en hun uitdagingen zijn voor ons het allerbelangrijkst. Ze komen uit de hele zorgsector en worden geconfronteerd met een snel veranderend speelveld. Zorgverzekeraars eisen van ziekenhuizen meetbare kwaliteit, patiënten willen de beste zorg zelf kunnen uitkiezen en de overheid moet deze zorg betaalbaar houden voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst. Dit zijn belangrijke uitdagingen die ons allemaal aangaan.
In de workshop vertellen we je meer over ons bedrijf en gaan we met een korte casus in op het type werk wat we doen. Zo krijg je een beeld hoe het is om als strategie consultant in de zorg te werken. Uiteraard is er ook veel ruimte voor vragen.
Zie ook www.gupta-strategists.nl voor meer informatie.